Hoe werkt BibliotheekWijzer?

BibliotheekWijzer is het e-learningsplatform waar bibliotheekmedewerkers alles kunnen leren rondom het Wise-bibliotheeksysteem.

Ben je nieuw met het Wise-systeem, wil je meer mogelijkheden te weten komen of heb je tijdens je werk een specifieke vraag? Met de e-learnings, quizzen en filmpjes van BibliotheekWijzer kun je je op elke moment van de dag, in jouw eigen tempo, het Wise-systeem eigen maken. Het aanbod aan cursussen wordt nog verder aangevuld.

Stap 1: Vraag een account aan

BibliotheekWijzer is te gebruiken door bibliotheekmedewerkers die werken met het Wise-systeem van Probiblio, BiSC/Cubiss en Rijnbrink. De Wise-contactpersoon in jouw bibliotheek kan voor jou een account bij ons aanvragen. Zodra dit verzoek bij ons binnen is, maakt onze Servicedesk een account aan en ontvang je een mail met instructies om het persoonlijke account te activeren.

Stap 2: Log in als gebruiker

Heb je een mail met inloggegevens (zie stap 1) ontvangen? De gebruikersnaam is jouw persoonlijke mailadres van de bibliotheek. Reset het wachtwoord via de link in de mail. Als wachtwoord kies je een sterk wachtwoord met minimaal 12 tekens. Gebruik hoofd- en kleine letters, nummers en speciale tekens om het wachtwoord sterk te maken.

Ben je je wachtwoord vergeten? Je kunt op de inlogpagina klikken op ‘wachtwoord vergeten?’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Stap 3: Kies een cursus

Nu je bent ingelogd, heb je toegang tot het gehele cursusaanbod van BibliotheekWijzer. Een cursus zoeken kan op twee manieren.

  1. Ga via ‘alle Wise-cursussen’  in het menu rechtsboven naar het overzicht van alle cursussen die beschikbaar zijn op BibliotheekWijzer. Het aanbod aan cursussen wordt de komende tijd verder aangevuld.
  2. Een andere manier om een geschikte cursus te vinden is door gebruik te maken van de zoekfunctie, te vinden op de homepage of bovenaan de website. Toets een zoekwoord in, bijvoorbeeld ‘registreren’, en je krijgt een overzicht van cursussen waar dit zoekwoord in voorkomt.

Wil je zien hoe BibliotheekWijzer werkt, bekijk dan onderstaande video.

Goed om te weten: De lesstof is gebaseerd op de Wise-handleidingen van OCLC.
Het kan zo zijn dat er in jouw bibliotheek aanvullende of afwijkende procedures worden gebruikt. De werking van Wise, en dus de inhoud van de lesstof op deze website, is voor elke bibliotheek hetzelfde.

Stap 4: Volg jouw voortgang

Elke cursus bestaat uit meerdere onderwerpen, die weer bestaan uit lessen. Klik na een gevolgde les altijd op ‘Gereed’. Op deze manier kun je, terwijl je door de cursus gaat, steeds zien welke lessen je nog moet volgen en welke voltooid zijn. Onder de knop ‘Jouw voortgang’ rechtsboven kun je alles terugvinden.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op door een melding aan te maken in TOPdesk.

Heb je geen TOPdesk inlog, neem dan contact op met de Wise-contactpersoon van jouw bibliotheek.

Ook voor vragen over het aanmaken van een account kun je terecht bij de Wise-contactpersoon van jouw bibliotheek (zie stap 1).

Terug naar home